Hekmatullah Akbari om ATU:

”Nogen synes nok, at
det lyder nørdet. Jeg
synes, at det er spændende”

 

Hekmatullah Akbari går i 3.g på Handelsgymnasiet HHX. Han er en af de fem elever, som er optaget på Akademiet for Talentfulde Unge.

Hekmatullah Akbari har lige været i London. Med jakkesæt og nystrøgne skjorter i kufferten. Her skal han diskutere global politik sammen med 1.600 andre talentfulde unge på en stor international FN-konference, London International Model United Nations.

Konferencen er et af de arrangementer, som Hekmatullah Akbari får tilbudt via Akademiet for Talentfulde Unge, som han har været med i siden midten af 1.g på HHX. Foreløbigt har han deltaget i 13 obligatoriske og 35 frivillige seminarer.

Og Hekmatullah Akbari får brug for sine skjorter og pæne jakkesæt i løbet af den fem dage lange konference i London. Med åbningsceremoni i Westminister Hall er stilen lagt, og der bliver holdt på former og etikette, når de unge talenter skal agere verdensledere og diskutere global politik på topniveau.

 
45 sekunder på engelsk

Det er med nervøsitet i maven, at Hekmatullah Akbari skal præsentere både Perus holdning til aktiv dødshjælp. På engelsk. På 45 sekunder.

- Jeg stod der i jakkesæt med et Peru-skilt og skulle præsentere landets standpunkter over for resten af verden. Det var meget formelt, og der skulle indledes med ”Ærede medlemmer”, og der var kun 45 sekunder. Det var sjovt at argumentere for et standpunkt, som jeg personligt var uenig i, forklarer Hekmatullah Akbari og tilføjer:

- Første gang var jeg nervøs, men bagefter kunne jeg mærke, at jeg var blevet mere selvsikker og bedre til at strukturere mine tanker og synspunkter. Det betyder også, at jeg er mindre nervøs i klassen eller til eksamen, for når jeg kunne i London, så kan jeg også andre steder. Jeg er blevet bedre til at sætte mig ind i en problemstilling, finde løsninger og selv tage ansvar.

Snapper med venner fra hele verden

I London bliver der også tid til kulturel sigtseeing og en masse sociale arrangementer med de andre unge, som er blevet til venner, og som Hekmatullah Akbari efterfølgende snapper med dagligt hjemmefra Danmark.

- Det er så fedt at mærke, at de andre jo bare er helt almindelige unge med blod på tanden på at lære mere ligesom mig. Man kan selv være med til at bestemme, hvor meget tid man vil investere i ATU, men jo mere man engagerer sig, jo oftere møder man de andre og får ny fællesskaber, og jo mere udvider man sin faglige horisont, forklarer Hekmatullah Akbari, som også træner til maraton, er medlem af et politisk parti, arbejder som frivillig på Ry Bibliotek, er med i Elevtrivselsudvalget og bestyrelsen på SCU og formand for Elevrådet.

 

Fordi det er sjovt

Akademiet for Talentfulde Unge anslår, at der i hver klasse i gennemsnit sidder to, som har evne og lyst til at arbejde ekstra med deres akademiske interesser. Forløbet er møntet på at inspirere og udfordre eleverne fagligt samt at forberede dem på en akademisk karriere.

- Nogen synes nok, at det lyder nørdet. Jeg synes, at det er spændende. Og det handler ikke om at være mega klog. Jeg er bare en nysgerrig person, som gerne vil investere fritiden i at lære noget nyt og supplere det, vi lærer på HHX. Jeg er med, fordi det er sjovt, ikke fordi jeg har et strategisk mål for fremtiden, siger Hekmatullah Akbari.

Han er glad for at have fået muligheden for at udfordre sig selv og sætter pris på, at SCU har fokus på at løfte eleverne mest muligt.

- Her er et meget motiverende miljø med fagligt kompetente lærere, som gerne hjælper og er i øjenhøjde med os elever. Skolen lytter meget til os, og jeg oplever, at her skal alle have chancen for at udvikle sig så meget som muligt, både dem der er fagligt udfordret og dem med fagligt overskud. Alle bliver løftet og det sætter jeg virkelig pris på, siger Hekmatullah Akbari.

 

Fakta om ATU, Akademiet for Talentfulde Unge:

  • Eleverne udpeges af underviserne, indstilles af rektor på HHX og skriver selv en personlig ansøgning
  • Eleverne følger den normale undervisning på HHX og bruger fritiden på akademiet
  • Eleverne er med på seminarer og summer camp og kan desuden deltage i mentorordning, international camp og andre frivillige arrangementer
  • Undervisningen veksler mellem forelæsninger, workshops og virksomhedsbesøg
  • SCU indstiller hvert år fem elever per årgang til akademiet
  • Talentkoordinator på SCU er Anne Skaarup, mail as@scu.dk mobil: 3038 6076
  • Mere info på scu.dk og atumidt.dk
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.