Lectio Håndbog

7.

marts

2024

Header Grafik Subpage Header Grafik Subpage

Tysk-elever på udveksling til Bad Segeberg

IMG 7335 IMG 7335

Som noget helt nyt sender HHX nu sprogelever på udveksling til Tyskland. Her skal de bo hos tyske familier, gå i skole og deltage i sociale og kulturelle aktiviteter.

På mandag rejser otte forventningsfulde tysk-elever og en underviser afsted til Bad Segeberg, der ligger tæt på Lübeck lidt nord for Hamburg. Her skifter de den normale hverdag på Handelsgymnasiet i Skanderborg ud med en ny og anderledes dagligdag, hvor de indkvarteres privat hos tyske familier, går i skole og giver den fuld gas med en masse faglige, sociale og kulturelle aktiviteter.

Det er første gang, at HHX-elever fra SCU har mulighed for at tage på udveksling i Tyskland, og planen er, at det fremover bliver en fast del af internationaliseringen på Handelsgymnasiet.

- Her på HHX har vi i flere år haft tradition for at sende udvekslingselever til Spanien, og det fortsætter vi selvfølgelig med. Men nu udvider vi den internationale palette ved også at tilbyde udveksling til Tyskland, som fremadrettet bliver en fast tradition en gang om året, fastslår Birgitte Junge Ohrt, der underviser i både tysk og spansk på HHX.

Inden afrejsen har både de tyske og danske elever udfyldt et såkaldt ’Steckbrief’, der er en slags profilbeskrivelse,  hvor de har fortalt lidt om sig selv og deres interesserer, så underviserne i begge lande har haft mulighed for at matche eleverne bedst muligt i forhold til indkvartering.

- Når eleverne skal bo privat, kommer de til at kende den tyske kultur helt indefra, og de får trænet det tyske sprog. De glæder sig, selvom de også synes, at det bliver lidt underligt at bo hos familier, som de slet ikke kender, men det er en del af udfordringen at lære at stå på egne, siger Birgitte Junge Ohrt, som er med på turen til Bad Segeberg.

Det er Det Nationale Center for Fremmedsprog, der har hjulpet med at finde en såkaldt partnerskole, Berufsbildungszentrum BBZ, i Tyskland og matchet den med Handelsgymnasiet på SCU.

I løbet af ugen i Bad Segeberg skal de tyske og danske elever blandt andet lave en workshop sammen om bæredygtighed på skoler i Danmark og Tyskland, ligesom de sammen skal lave mad, dyrke sport og tage på fællesture til Hamburg og Lübeck.

Birgitte Junge Ohrt forventer, at udvekslingen til Tyskland vil styrke elevernes faglige og sociale kompetencer.

- Jeg håber virkelig, at vores elever får ’en på opleveren’ og finder ud af, at det ikke er så farligt at komme ud i verden og prøve grænser af. Derudover regner jeg med, at den sproglige tilbageholdenhed bliver lagt på hylden, og at de i stedet bliver mere selvsikre og tør noget mere i tyskundervisningen, når vi kommer hjem, påpeger Birgitte Junge Ohrt.

Udvekslingen til Tyskland støttes økonomisk af Børne- og Undervisningsministeriet, og derfor er hovedparten af udgifterne dækket ind for eleverne.

Som led i udvekslingen skal de tyske gymnasieelever på genbesøg i Skanderborg senere på året.