Helena Klamer tog HF og uddanner sig til dyrlæge: Jeg vil gøre en forskel

Allerede som barn havde Helena Klamer en drøm om at arbejde med dyr og løbe rundt med løverne på den afrikanske savanne. På HF klarede hun sig så godt , at hun nu er i gang med at forfølge drømmen og uddanne sig til dyrlæge.


Helena Klamer er ikke bleg for at stikke armen ind i maven på en ko. Vomfistulering, som det hedder i fagsprog. Hun kan også disekkere  en død hund og undersøge nerve- og muskelstrukturen på en hest. For nylig landede en såret slange på briksen på den dyreklinik, hvor hun har et studiejob. Slangen var blevet bidt af en krokodille.

- Den slags hører til sjældenhederne, men det er megaspændende, griner Helena Klamer, som studerer veterinærmedicin på Frederiksberg Campus, Københavns Universitet.

Det er fredag eftermiddag, og hun har fri, men har alligevel sagt ja til en ekstra vagt på den dyreklinik, hvor det er lykkedes hende at få et studiejob, og hun sidder nu i s-toget. Klinikken er specialiseret i kaniner og marsvin.

- Klinikjobs hænger ikke på træerne, så man er heldig, hvis der pludselig bliver en ledig stilling, fortæller hun.

Ud over jobbet på klinikken arbejder Helena også som ufaglært weekend-dyrepasser i en petting Zoo, hvor hun blandt andet passer alpacaer, geder, høns, æsler og skildpadder.  

Desuden er hun frivillig dyreredder i Dyrenes Beskyttelse og Næstformand i EWDAs student chapter Denmark (European Wildlife Disease association)

- Alle mine vågne timer handler stort set om dyr. Jeg har helt sikkert fundet min rette hylde i livet, understreger Helena Klamer på 25 år.

 

Vild med de praktiske øvelser

Hun flyttede til København for tre år siden og begyndte på dyrlægestudiet. Der er mange forelæsninger og meget teori.

- Teorien er selvfølgelig nødvendig, men det fedeste er helt klart de praktiske øvelser, og med teorien i baghovedet får jeg rigtig mange aha-oplevelser, når jeg arbejder med dyrene, forklarer hun. 

Det første år af studiet foregår de praktiske øvelser kun med døde dyr eksempelvis hund, kat, svin og får. På andet år står den på forsøgsdyrskursus med mus og rotter, og på tredje år er der flere praktiske øvelser med døde dyr plus håndtering af levende dyr som kvæg og hest.

- Min drøm om at blive dyrlæge kommer tættere og tættere på, og det er fantastisk. I folkeskolen var jeg i praktik hos en dyrlæge, og det var utroligt spændende. Her fik jeg den tætte kontakt til dyrene, som jeg elsker. Jo tættere, jo bedre. Allerede som 4-årig ville jeg løbe rundt med løverne, fordi jeg havde set en dokumentar på TV. Her blev der sået et frø, men jeg har altid været udfordret i forhold til at læse og stave, så jeg tænkte, at det aldrig ville kunne lade sig gøre at tage en lang uddannelse, fortæller Helena.

 
HF gjorde forskellen

I folkeskolen kæmpede hun med det boglige. Især sprogfagene gav problemer, og det var netop en af grundene til, at hun efter folkeskolen valgte HF.

- På HF behøvede jeg ikke at have ekstra sprogfag. I stedet kunne jeg selv vælge fag og koncentrere mig om naturfag, kemi og biologi. Og jeg fik nogle engagerede lærere, som brændte for deres fag, og samtidig blev jeg mødt på en god måde. Selvom jeg ikke passede ind i kasserne, fik jeg for eksempel forlænget tid til eksamen, og det gjorde en kæmpe forskel. Maybritt og Lene fra SCU brugte virkelig meget tid på at hjælpe mig, husker hun.

På HF begyndte Helena at fokusere på skolen og undervisningen på en ny måde og oplevede at have en bedre forståelse for fagene end tidligere. Pludselig oplevede hun også at kunne hjælpe andre i klassen. 

- Det havde jeg aldrig prøvet før. Og langsomt blev min karakterer bedre. Men jeg troede stadigvæk ikke, at mit hoved og min intelligens var indrettet til at tage på universitetet og læse til dyrlæge i fem og et halvt år, siger Helena Klamer.

Efter HF arbejdede hun som vikar både på Hilton Foods, et stort kødpakkeri i Hasselager, og i forskellige daginstitutioner. En dag spurgte hun sig selv, hvad hun egentlig gerne ville med sit liv. Og svaret var:

- Jeg ville arbejde med dyr, og jeg ville gøre en forskel. Og når jeg tænkte efter, så ville jeg hverken som dyrepasser eller veterinærsygeplejerske kunne gøre den forskel, som jeg virkelig ønskede. For mig er blod og organer megaspændende, og jeg vil også gerne operere, så jeg besluttede mig for at læse til dyrlæge. Det føltes bare rigtigt, og jeg vidste, at hvis jeg ikke forsøgte, så ville jeg fortryde resten af mit liv, understreger hun.

 

Gå efter drømmen

Helena fandt ud af, at hun manglede matematik på A-niveau for at komme ind, så hun tog et turbokursus på VUC, og supplerede desuden med fysik.

I 2018 sendte hun ansøgningen afsted til Veterinærmedicin på Københavns Universitet.

- Det var en underlig fornemmelse at trykke på knappen, fordi jeg vidste, at der var en reel mulighed for, at jeg ville komme ind. Men det følges godt og rigtigt. Og det var HF, som gjorde forskellen og fik mig ind på mit drømmestudie. Så jeg vil bare sige til unge i folkeskolen, som skal vælge ungdomsuddannelse, at der er vildt mange muligheder med en HF, og der er hjælp at hente, hvis du har nogle udfordringer med det boglige. Så hav gåpåmod, lad dig inspirere af de begejstrede lærere og gå efter drømmen, lyder opfordringen fra Helena Klamer.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.