Daniella tog HF
og læser nu design

  

jbtoCKYUqns
eTE9LQRsmgk
ZRfo6v3DvIA

Daniella Olsen havde en plan om at blive musiker, men blev så fanget af de kreative fag på HF, at hun skiftede kurs og i dag læser design.

Hun er glad for, at hun undervejs på HF fik støtte til at forfølge sin nye drøm, og hun opfordrer andre unge til at række ud, når tvivlen melder sig. Læs med her.


Navn: Daniella Olsen
Alder: 23 år
Studerer: Design-bachelor på VIA

Hvad fik dig til at vælge HF?

Jeg gik på efterskole i 10. klasse og havde kun engelsk og ikke andre sprog, så derfor kunne jeg ikke søge ind på det almene gymnasium og begyndte i stedet at søge andre muligheder. Jeg var på brobygning på HF og tænkte, at det var min chance.

På det tidspunkt brugte jeg meget tid på musik og var overbevist om, at jeg ville ind på Musikkonservatoriet bagefter. Derfor valgte jeg musik på HF, og desuden havde jeg valgfag som billedkunst, psykologi og design.

Det var fedt, at jeg kunne være med til at skræddersy min egen ungdomsuddannelse, og det var rart ikke at være låst fast, men derimod have friheden til at vælge mange kreative fag. Selvfølgelig havde vi også obligatoriske fag som blandt andet dansk, engelsk, historie og matematik, som bestemt ikke er min stærke side.

 

Daniella Olsen bor i Aarhus, mens hun studerer design-bachelor, og kommer ofte på Bills Coffee i Vestergade.

Hvilke fordomme om HF blev du mødt med?

Det lå på en eller anden måde i luften, at det almene gymnasium STX var det eneste rigtige, og at HF var for dem, som ikke var kloge nok til gymnasiet.

Selvfølgelig var det nederen at mærke omverdenens fordom om, at jeg formentlig ikke var klog nok. Men jeg har aldrig været bange for at stikke lidt ud og havde for eksempel lyserødt hår i folkeskolen, så jeg lod mig ikke slå ud, og begyndte på HF med oprejst pande.

Og da mine venner undervejs hørte om de spændende fag og den indflydelse jeg havde på min egen ungdomsuddannelse, tror jeg, at fordommene forsvandt, og da jeg efter to år stod med huen på, blev de lidt misundelige. Nogen har endda sagt til mig efterfølgende, at de ville ønske, at de havde taget en HF i stedet.

Hvad synes du om at tage HF på SCU?

 Jeg var meget glad for HF. Der var plads til forskellighed, og ingen var forkerte.

Jeg var for eksempel ikke god til matematik, og i starten kunne jeg sidde på forreste række og græde, men jeg havde en fantastisk matematiklærer, som kunne undervise, så det gav mening for mig, og jeg lærte det, jeg skulle. Samtidig tog han hånd om alle de andre, også de dygtige til matematik, så alle lærte mest muligt og udviklede sig mest muligt.

Vi var også gode til at hjælpe hinanden i klassen, og der var plads til og respekt om hinandens forskelligheder og kompetencer, og det var super positivt for sammenholdet i klassen.

Generelt var jeg vild med de mange forskellige fag, man kunne vælge, og uanset hvilket fag, jeg valgte, var lærerne mega kompetente og engagerede. Det samme var studievejlederne. Jeg kunne altid række hånden ud, når jeg var ved at miste overblikket, og hver gang greb de den.

Jeg oplevede, at når jeg var ærlig og åben om mine tvivl, faglighed og fremtidsdrømme var de der for mig, og ikke kun fordi det var et arbejde for dem, men fordi de var oprigtigt interesserede i at hjælpe os unge. Det var i hvert fald min oplevelse.


Hvad synes du om det sociale liv på HF?

Jeg var med i huerådet og klassens repræsentant i forskellige udvalg på skolen, og der skete bare rigtig mange sjove ting. Klassefester, sammenkomster på kryds og tværs, klasseudflugter, og så selvfølgelig fredagsbar og den store gallafest.

Jeg var også med i et skoleband, som spillede ved forskellige lejligheder bl.a. en faglig fællesdag omkring de forenede stater, der samlede de forskellige uddannelser i kantineområdet, det var ret fedt.

Vi havde det godt med hinanden i klassen, hvor jeg mødte Benjamin, som efterfølgende er blevet en af mine mest nære venner. Han bor i Aarhus ligesom mig og studerer branding og event-management.

Hvornår og hvordan fandt du ud af, hvad du ville bruge din HF til?

Lige siden jeg var lille, har jeg sunget og spillet musik, så både omverdenen og jeg selv troede, at det var den vej, jeg skulle. Men i løbet af HF blev jeg meget klogere på mig selv, på mine egne og andres forventninger.

Åbenbaringen kom, da jeg valgte Design. Vi havde en fantastisk lærer, Melanie, som jeg fik en særlig tilknytning til, og selvom det sikkert lyder kliché-agtigt, så opdagede jeg, at design var mit kald i livet. Især det med indretning.

Herefter var resten af tiden på HF en leg, selv eksamen var næsten en fest. Jeg har stadig gemt min første mock-up, som var en ergonomisk kaffekop. Mange af de kreative kompetencer fra HF bruger jeg i dag på mit studie på VIA, hvor jeg læser en Design-bachelor.

 

Har du et godt råd til andre unge?

Det er ok at smide facaden og indrømme, at man ikke har 100 procent styr på alting. Det er ikke et nederlag. Tværtimod viser det, at man tager sig selv seriøst. Når man er 16-17-18 år, har man ikke regnet hele verden ud, og det er helt ok at spørge lærere og studievejledere til råds i løbet af sin ungdomsuddannelse.

Man udvikler sig så meget, og ens interesser og drømme ændrer sig, og det kan være vildt uoverskueligt at finde ud af, hvad man egentlig gerne vil med sit liv. Så vær ikke bange for at spørge lærerne og studievejlederne til råds – det gjorde jeg, og jeg er dybt taknemmelig for deres hjælp.

Et andet godt råd er at møde nye mennesker med et smil og pakke de stereotype forestillinger væk. Vær open-minded i forhold til at lære nye mennesker at kende, når du begynder på en ungdomsuddannelse. Det kunne jo være, at du bliver beriget med et livslangt venskab, ligesom jeg mødte min bedste ven Benjamin.

 

Hvad studerer du nu?

Jeg læser til retail-designer på VIA Design, som er et kommercielt designstudie. Efterfølgende kan jeg for eksempel komme til at arbejde som indretningskonsulent hos forskellige virksomheder, eller jeg kan slå mig ned som selvstændig designer, hvor man har forskellige opgaver med at indrette, dekorere og style. Det kan også være at lave noget konceptuelt og sælge sit produkt til en kunde, så der er mange muligheder.

 

Hvordan ser din fremtid ud?

Jeg afslutter min bachelor januar 2020, og står derfor snart overfor en skillevej: Skal jeg læse videre på kandidaten? Eller skal jeg direkte ud og have mig et af de der famøse ”voksenjobs"?

Jeg har faktisk også en drøm om at udvide mine kompetencer og horisont ved at færdiggøre det kursusforløb, jeg har været på som blomsterdekoratør. Ja, mulighederne er mange, og det er kun mig selv, der bestemmer – så husk at lytte, mærk efter, lad dig inspirere og ræk ud, det har jeg i hvert fald tænkt mig at forsætte med.

Held og lykke / Daniella

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.